Napolı’den Gelen Lezzet: Sprıng Street Pızzerıa!

tarafından hazırlandı| MEKAN

Akdeniz ülkelerinin en görkemlileri arasında bulunan İtalya, sadece doğal güzellikleri ve tarihi zenginlikleriyle değil, dünya gastronomi kültürünün gelişmesine önemli katkıları olan geleneksel mutfağı ile de övgüyü hak ediyor. İtalyanlara göre yemek günün en keyifli ritüelleri arasında. Akdeniz kültürü ile harmanlanan bir dünya mutfağı içerisinde olması gereken lezzetlerin hepsini harikulade biçimde bir araya getiren İtalyan mutfağının kökeni M.Ö. 4’üncü yüzyıla kadar uzanıyor. Alman, Macar, Yahudi, Arap ve Antik Yunan mutfağından izler taşıyan yemek kültüründe yiyecek ve malzemelerin bölgelere göre farklılık göstermesi bu mutfağın en önemli zenginlik sırlarından biri olarak gösteriliyor. Makarna ve pizzanın yanında peynir çeşitleri, sebze yemekleri, pirinç yemekleri, sosları, hamur işleri ve deniz ürünleri ile öne çıkan ülkede şarap da sofraların vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.

Hazır veya dondurulmuş gıdaların İtalyan kültüründe yeri yok. Taze malzemeler kullanmayı ve yemek yapmayı büyük bir zevk olarak gören İtalyanlar, sebze ve otlarını kendileri yetiştiriyor, makarnalarını kendileri yapıp kesiyor. Sofraların leziz tabaklarla dolması, aile ve arkadaşlara yenilen uzun ve keyifli yemekler bu kültürün olmazsa olmazlarını oluşturuyor. Başlangıç, ikinci tabak, ana yemek ve tatlı olmak üzere çeşitlendirilen akşam yemeklerinin ardından grappa, brendi, amaro ya da espresso gibi sindirime yardım eden içecekler tercih ediliyor.

Napoli Pizzası: Eşsiz Bir Lezzet

İtalya’nın dünyaya en büyük armağanı kuşkusuz pizza. Pizzanın ana vatanı olan Napoli’de pizza yapımı gerçek bir sanat olarak görülüyor. Napoli pizzasının sırrı ise kullanılan hamurun, taze ürünlerin ve malzemelerin birbirleri ile olan kusursuz uyumu ve pişirilme yönteminde yatıyor. Eşsiz bir pizzanın özellikleri ise şu şekilde:

  • Parmakla özel olarak açılan hamurun dinlendirilmiş olması pizzanın lezzeti ile doğrudan orantılı. Un, maya, su ve tuzun uygun şekilde bir araya getirilmesi ve bunlar dışında hamura başka bir malzeme katılmaması önemli.
  • Çiğ domates, hamur, mozarella veya buffalo peyniri, fesleğen ve zeytinyağı gerçek Napoli pizzasının olmazsa olmaz malzemeleri arasında. Bu pizza tarifi klasik Margarita tarifine denk geliyor ve en sade pizza olarak adlandırılıyor.
  • Pizzanın ortasının ıslak olması ve sosla peynirin muhteşem birleşimi de Napoli pizzasının öne çıkan en önemli detaylarından biri.
  • Orta kısmı ince olan pizzanın bir diğer özelliği ise çeperlerinin pofuduk ve kalın şekilde olması. Taş fırında pişerek gerçek lezzetine kavuşan pizzaların kenarlarının biraz yanmış olması da pizzaya lezzetini veren detaylar olarak adlandırılıyor.1800’lü yılların sonlarında İtalya’dan Amerika kıtasına doğru yaşanan göçler İtalyan mutfağının Amerika kültürü ile ilk buluşmasıydı. Kendi orijinal malzemelerini bulmakta sıkıntı çeken İtalyan göçmenler, Amerika’da buldukları malzemelerle yepyeni bir kültür yaratmaya başladı. Aslında İtalya mutfağının adını duyurması da Amerika’daki göçmenler aracılığı ile gerçekleşti. Günümüze dek gelen bazı lezzetlerin altında Amerikan ve İtalyan kültürünün birbirine geçmiş halini görmek mümkün. İtalyan sos, Pizza Pepperoni, Fettucini Alfredo ve sarımsaklı ekmek gibi lezzetler bu etkileşimin örnekleri arasında gösteriliyor.Spring Street Pizzeria: Fast Casual Konsepti ile Hem Amerikan Hem İtalyanGerçek İtalyan lezzetlerini müdavimleri ile buluşturan mekanlardan biri olan Spring Street Pizzeria, “fast casual” yemek anlayışını ülkemizle tanıştırıyor. İstanbul’da yer alan Ataşehir Watergarden AVM’de kapılarını açan restoranın İtalyan lezzetlerini Amerikan servisi ve konseptinde sunması mekanı diğer yerlerden farklı kılıyor. İtalya’nın tadına doyulmaz yemek tariflerini Amerika’nın sıcak ve samimi ruhu ile birleştiren mekanda gerçek Napoli pizzasından sandviç çeşitlerine, makarnalardan sağlıklı salata yemeklerine kadar pek çok eşsiz tat bulmak mümkün.Serkan Bademci önderliğinde kurulan restoranın pizzaları İtalyan, Amerikan ve Türk usulü olarak sınıflandırılıyor. Tamamının Türk damak zevkine uygun olarak oluşturulduğu pizza çeşitleri hayli zengin. Tarihi göç sonrası 1905 yılında Amerika’da ilk kurulan Napolitan Pizzeria’nın Spring Street NYC bölgesinde olması Bademci’ye mekanın ismi konusunda ilham veriyor. 10 yıl New York’ta yaşayan ve işletme alanında bu işin eğitimini alan Bademci, sonrasında Napoli’de de pizza eğitimini tamamlayarak böyle bir mekan açmaya karar veriyor ve İtalya’dan gelen el yapımı fırınlar eşliğinde pizzalarını pişirmeye başlıyor. Döner tabanlı taş pizza fırınının yanında İtalya’dan getirilenler arasında taze un ve domates gibi özgün lezzetler de yer alıyor. Malzeme kalitesine ve tazeliğine önem veren restoranda yemeklerin tadı bu özenin en büyük göstergesi. “Fast casual” konseptinde lezzet düşkünlerine hizmet veren işletmenin hem İtalyan hem de Amerikan karakteri sadece menülerine değil, mekanın atmosferine, sunum ve servis şekline de yansıyor. Mekanın şık atmosferi ve dekorasyonu, hızlı servisi, masaları süsleyen özenli detaylar ziyaretçileri ayrıcalıklı bir yemek deneyimi ile buluşturuyor.Zengin Menüsü ile Lezzet Meraklılarını Memnun EdiyorMutfakta ünlü şef Murat Bozok imzası bulunan mekanda pizzaların en büyük lezzet sırrı taze malzemelerin yanında İtalya’dan getirilen ve 90 saniye gibi kısa sürede muhteşem pizzalar pişiren fırın. Pizzanın gerçek tadını almasını sağlayan fırının yanı sıra incecik pizza hamurunun üzerinde her zevke hitap eden malzemelerden oluşan farklı pizzalar menünün zenginliğini gözler önüne seriyor. Napoli usulü ıslak ve soslu pizzalar arasında vejetaryen, deniz mahsullü, tavuklu ve etli çeşitlere rastlamak mümkün. İtalyan pizzalarında Caprese, Napoli Usulü Buffalo Margarita ve Sebzeli Pizza çeşitleri dikkat çekiyor. Türk damak tadına hitap eden pizzalarda Döner Pizza, Kuzu Cotto ve Tandır Pizza, Şarküteri Pizza gibi et ürünlerinin öne çıktığı pizzalar tercih edilebiliyor. Amerikan usulü pizzalar arasında ise Hawaii Usulü Ananaslı Pizza, Tavuklu Buffalo Soslu Pizza ve Füme Somonlu Pizza mutlaka tadılması gereken lezzetleri oluşturuyor.

    Spring Street Pizzeria’nın özel konseptine ayak uyduran ve günün her anında keyifle yenebilecek lezzetleri ise mekanı farklı bir boyuta taşıyor. Başlangıç ve hafif atıştırmalık tabağı olarak Bruschetta, Dana Carpaccio, Mozzarella Peynirli Güveçte Köfte gibi lezzetler öne çıkıyor. Bunun yanında sıcak atıştırmalıklarda ise Berbekü Soslu Tavuk Kanatları ve Baharatlı Patates Kızartması leziz bir başlangıç için ideal seçenekler arasında bulunuyor. Formuna düşkün olanlar için sağlıklı seçeneklerin de yer aldığı restoranda Tahinli Nohut Salata, Füme Somonlu Salata ve Tam Tahıllı Salata hafif tarifleri ile beğeni topluyor. İtalyan mutfağının bir başka lezzeti olan makarnalarda da farklı seçenekler göze çarpıyor. Parmesanlı Şinitzel Spaghetti, Mozzarella Peynirli Köz Patlıcanlı Ravioli, Bolonez Soslu Spaghetti ve Köfteli Spaghetti değişik tatları bir araya getiren tariflerden oluşuyor. Hızlı ve doyurucu atıştırmalıklardan yana tercihini kullanmak isteyenleri ise tadına doyulmaz sandviç çeşitleri bekliyor. Izgara Sebzeli Sandviç, Buffalo Soslu Tavuk Sandviç, Şarküteri Sandviç ve Köfteli Marinara Soslu Sandviç gibi seçenekler patates kızartması ile birlikte servis ediliyor.

    Keyifli bir yemeği tatlıyla sonlandırmak isteyenleri ise mekanın spesiyal tatlıları karşılıyor. Çıtır Kabaklı Kaymaklı Tatlı Pizza ve  Nutellalı Tatlı Pizza damaklarda şölen yaşatacak lezzetler olarak nitelendiriliyor. Sicilya Usulü Cannoli, Panna Cotta ve Tiramisu gibi İtalyan tatlıları bir fincan espresso ile birlikte yemeği sonlandırmak için tercih edilebiliyor. Her detayın incelikle düşünüldüğü, yemeklerin özenle ve ustalıkla hazırlandığı Spring Street Pizzeria’ya uğrayarak enfes yemeklerin tadına bakabilir ve gerçek İtalyan lezzetlerini deneme şansı yakalayabilirsiniz.

    *Görseller Shutterstock’tan alınmıştır.

Last modified: 11 Aralık 2018

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir